KC11-Faedah Koperasi Sekolah-PCB Kedah 2018

Contah karangan adalah untuk panduan pelajar berkemahiran sederhana dalam penulisan karangan.  Moga membantu.

1 Sekolah 1 Koperasi Bermutu.  Madah hikmah ini amat bertepatan dengan isu koperasi sekolah sehingga menjadi bual bicara rakyat Malaysia yang kian celik tentang kepentingannya.  Hal ini demikian kerana rakyat negara ini mengetahui bahawa koperasi sekolah mendatangkan banyak faedah kepada pengguna. Sehubungan dengan itu, semua pihak perlulah berganding bahu untuk meningkatkan kesedaran berkaitan isu ini dalam kalangan pelajar sehingga mencapai objektifnya bak pepatah alang-alang berdakwat biar hitam.  Persoalan yang akan menjadi topik perbincangan seterusnya ialah apakah faedah-faedah koperasi sekolah?

Idea utama yang ingin diketengahkan dalam senario ini ialah pelajar memperoleh harga murah apabila membeli barangan di koperasi.  Hal ini dikatakan sedemikian kerana koperasi telah mendapatkan barangan secara pukal dan menjual dengan harga yang lebih murah kepada ahli koperasi sebagai tanda penghargaan.  Antara contoh yang boleh dikemukakan dalam hal ini ialah pihak koperasi menjual pakaian sukan sekolah, peralatan menulis yang lebih murah berbanding harga yang dijual dalam pasaran. Secara tidak langsung, pelajar dapat menjimatkan wang perbelanjaan jika berbelanja di koperasi sekolah dan turut menerima dividen hasil keuntungan koperasi. Sudah terang lagi bersuluh bahawa memperoleh harga murah merupakan antara faedah koperasi sekolah.

Tidak dapat disangkal bahawa pelajar mendapat ilmu perniagaan juga antara faedah koperasi sekolah.  Situasi ini berkait rapat dengan tugas dan tanggungjawab yang dilaksanakan oleh pengawas koperasi ketika menguruskan koperasi sekolah di bawah kendalian guru koperasi.  Contoh yang paling sesuai untuk menjelaskan situasi ini ialah pengawas koperasi dilatih untuk melayan pelanggan dengan berhemah, menguruskan stok dan merekodkan hasil jualan dengan jujur.  Hal ini bermaksud pengawas koperasi telah diberi pendedahan awal tentang bidang keusahawanan untuk mereka belajar berniaga pada masa hadapan. Tidak dapat dinafikan lagi bahawa mendapat ilmu perniagaan adalah sebahagian daripada kelebihan koperasi sekolah.

Selain itu, warga sekolah akan lebih mudah mendapat barangan dan perkhidmatan turut mewarnai topik perbincangan berkaitan faedah koperasi sekolah.  Situasi ini bermaksud koperasi sekolah yang proaktif akan menjual pelbagai jenis barangan keperluan, bukan sekadar keperluan asas pelajar terutamanya untuk kegunaan pelajar asrama.  Contoh yang boleh kita kupas ialah koperasi sekolah menjual barang kering keperluan dapur yang turut menarik pelanggan dalam kalangan guru dan kakitangan sekolah.  Pihak koperasi mengetahui bahawa perkhidmatan seperti ini mampu menjimatkan masa guru dan pelajar yang sentiasa sibuk dengan tugas.  Maka, jelaslah di sini bahawa pelanggan mudah mendapat barangan dan perkhidmatan merupakan antara kemaslahatan koperasi sekolah.

Kesimpulannya, sudah terang lagi bersuluh bahawa koperasi sekolah tidak boleh dipandang enteng oleh masyarakat.  Sebagai rakyat yang bertanggungjawab, kita mestilah saling bekerjasama dan bukannya bersikap bagai enau dalam belukar dalam menghadapi sebarang isu berkaitan senario ini. Semoga segala usaha yang dilakukan berjaya memastikan koperasi sekolah semakin dinaiktaraf.  Bak kata pepatah, yang baik dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan.  Sebagai penutup bicara, marilah sama-sama kita hayati sebuah ungkapan yang bermakna iaitu Koperasi Sekolah Pemangkin Ekonomi Ummah.