KC7-Keruntuhan Akhlak Remaja

Masalah keruntuhan akhlak remaja sudah sampai ke tahap yang kronik.  Mengapakah fenomena ini berlaku dan apakah cara untuk mengatasinya ?

 

Tema Keruntuhan akhlak remaja
Fokus punca dan cara menangani
Contoh pergaulan bebas, budaya hedonisme
Ungkapan menarik masa itu emas

Dalam keghairahan meniti arus globalisasi , isu keruntuhan akhlak remaja bukanlah satu isu yang harus dipandang sepi oleh semua pihak terutamanya pihak peneraju negara kerana golongan inilah yang bakal mewarisi tampuk kepimpinan negara satu hari kelak.  Remaja hari ini tenggelam dalam budaya hedonisme sehingga kabur dalam mencari cahaya masa hadapan mereka.  Kebanyakan mereka bergelumang dalam masalah penyalahgunaan dadah, pergaulan bebas, pembuangan bayi, lumba haram dan sebagainya sehingga memeningkan masyarakat dan adakalanya menimbulkan keresahan apabila kadar jenayah yang melibatkan mereka semakin meruncing.  Menyedari hakikat ini, punca dan langkah untuk menangani kemelut ini perlulah dijadikan agenda utama semua pihak demi kelangsungan masa depan negara.

Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.  Peribahasa ini amat signifikan dengan senario kesibukan ibu bapa era digital.  Keruntuhan akhlak remaja masa ini berpunca daripada kurangnya perhatian terhadap anak-anak mereka sehingga ada remaja yang terlibat dalam pelbagai perlakuan negatif seperti menghisap rokok, menagih dadah, seks bebas dan lain-lain.  Ada sesetengah ibu bapa mengambil jalan mudah menunjukkan kasih sayang dengan membekalkan anak-anak dengan pelbagai kemudahan seperti telefon pintar dan wang ringgit sebagai pengganti mereka yang sibuk bekerja. Waktu terluang yang ada pula banyak dihabiskan untuk memenuhi keperluan sosial bersama rakan-rakan alam maya berbanding mendekati anak-anak di rumah.  Sebagai ibu bapa yang bijak, mereka perlulah membahagikan masa yang berkualiti untuk melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan dalam mendidik anak-anak mereka menjadi insan yang berguna kepada nusa dan bangsa.

Jika diteliti dengan lebih mendalam, pengaruh persekitaran juga dilihat sebagai salah satu punca keruntuhan akhlak remaja masa ini.  Pengaruh negatif rakan sebaya, media massa, media sosial, kebanjiran pusat hiburan dan juga sikap menangguk di air yang keruh oleh pihak yang tidak bertanggungjawab telah menjerumuskan remaja ke kancah negatif.  Remaja yang sedang meningkat usia biasanya mengalami krisis identiti dan kabur hala tuju.  Sikap ingin mencuba sesuatu yang baharu menyebabkan ruang untuk dipancing ke arah negatif terbuka luas.  Pada masa ini, mereka mudah  diajak untuk mencuba rokok, pil khayal dan keseronokan budaya hedonisme.  Lebih parah lagi apabila mereka direkrut untuk berjinak-jinak dengan dunia dadah dan ditawarkan habuan kemewahan hidup.  Media sosial tanpa batasan pula menyemarakkan lagi ruang untuk mendapatkan pelanggan baru sama ada untuk memasarkan dadah atau tanpa segan silu menawarkan perkhidmatan di ranjang.  Remaja perlu diberi peneguhan jati diri agar mampu membenteng nafsu daripada menjadi mangsa pihak yang tidak bertanggungjawab ini.

Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya.  Didikan agama yang padu perlu diterapkan dalam jiwa anak-anak sehingga mereka mampu mengaplikasikan setiap ilmu yang ada di jiwa dalam ruang lingkup kehidupan.  Godaan dunia yang mungkin menjahanamkan hidup mereka pasti dapat ditepis jika pengamalan ilmu agama dan nilai etika menjadi darah daging mereka.  Usaha ini perlu dimulakan oleh ibu bapa sejak anak-anak masih kecil.  Peruntukkanlah sebahagian daripada wang gaji untuk perbelanjaan ilmu agama anak-anak agar ibu bapa tidak menyesal kemudian hari.  Lebih tepat lagi, ibu bapa sendiri yang menjadi guru untuk mendidik anak-anak tentang amalan hidup murni.  Anak-anak juga perlu dijelaskan tentang akibat dan risiko terlibat dalam dunia maksiat sejak mereka masih muda supaya mereka tidak ingin mencuba sesuatu yang akan menjerat kehidupan masa depan mereka.  Ibu bapa perlu menjalani hidup yang positif agar menjadi suri teladan terhadap anak-anak.  Keluarga yang sakinah mampu dibentuk jika setiap ahli keluarga memainkan peranan masing-masing dengan berkesan.

Masyarakat juga perlu memainkan peranan penting tidak perlu bersikap menuding jari sesama sendiri jika berhadapan dengan situasi remaja yang bermasalah sebaliknya perlu memainkan tugas masing-masing kerana sikap meletakkan kesalahan terhadap orang lain menjadi punca yang dapat memburukkan lagi masalah sedia ada.  Ibu bapa juga perlu lebih terbuka menerima teguran dan pandangan daripada jiran sekeliling.  Jika budaya cakna seperti yang diamalkan oleh masyarakat zaman silam kembali menjadi budaya masyarakat alaf digital ini, pasti remaja berasa bimbang untuk melakukan kesalahan secara terbuka.  Saluran khusus secara dalam talian juga perlu disediakan oleh pihak berkuasa tempatan untuk memudahkan masyarakat melaporkan salah laku dalam kalangan remaja.  Situasi tanpa protokol yang melecehkan sebenarnya dapat menggalakkan budaya ambil berat dalam kalangan masyarakat.

Tuntasnya, terdapat pelbagai langkah yang perlu dilakukan oleh pelbagai pihak dalam usaha melahirkan remaja yang cemerlang, gemilang dan terbilang.  Usaha ini tidak dapat dilakukan dalam sekelip mata sebaliknya memerlukan pendekatan yang tepat dan kerjasama yang erat.  Sikap cubit paha kanan paha kiri terasa juga perlu menjadi amalan masyarakat yang akan mengambil berat setiap permasalahan atau kepincangan yang berlaku dalam komuniti setempat.  Punca telah dikenalpasti, cara juga telah disebarluaskan.  Usaha perlu diteruskan tanpa henti kerana masalah ini bukan masalah remeh yang hanya perlu dipandang sebelah mata.  Semoga hasrat Perdana Menteri Malaysia untuk melahirkan bangsa Malaysia yang berjiwa murni dengan acuan sendiri akan terlaksana pada suatu hari nanti.