Sinopsis Bab 4

Sinopsis Bab Empat (ms ______)

Lili asyik dengan pemandangan kehijauan kampung. Kelihatan di tengah petak sawah kelibat _____________ yang bertubuh kerdil.  Pak ______________ yang sedang menuju ke surau sempat mengangkat tangan ke arah Lili.  Sebaik sahaja nenek tiba dekat bangsal Abang Rashid, Lili segera meraih tangan nenek lalu menciumnya.  Nenek mendongak untuk mencari wajah Lili.

Nenek separuh percaya cucunya di situ, tetapi gembira.  Baginya, kedatangan Lili ialah ‘buah tangan’ yang lebih tinggi nilainya daripada oleh-oleh yang tidak sempat dibeli oleh Lili.  Nenek menolak kiriman _________________  ibu Lili, sebaliknya mahu Lili sahaja yang menyimpannya.

Lili cuba memberi pendapat bahawa _______________ lebih sesuai dipasang di masjid, bukannya pada surau yang sudah usang seperti di kampung itu.  Namun, nenek beranggapan hal itu urusan kaum ____________ dewasa.  Lili sengaja memimpin tangan nenek menuruni bangsal.  Lili menghilangkan kesangsian nenek bahawa dia bercuti selama ____________ minggu dan beg pakaiannya sudah dihantar oleh Abang Rashid ke rumah nenek.